BEBEK VE ÇOCUKLARDA ÜRETEROPELVİK (UP) DARLIK
İdrar yolunun en sık görülen doğumsal obstrüksiyonudur (tıkanıklığı). Olguların 1/3'ünde iki taraflıdır.
Karında ele gelen kitle, aralıklı ağrı, hafif bir travma sonrası gelişen hematüri (idrarda kan görülmesi) veya idrar yolu enfeksiyonu gibi bulguları olabilirse de günümüzde prenatal dönemde yapılan detaylı tarama ultrasonları sırasında ya da yenidoğan döneminde tarama amaçlı yapılan batın ultrasonları ile şiddetli olgular çok daha erken dönemde tanı alabilmektedir.
VUR (Vezikoüreteral reflü) yada UV (üreterovezikal) darlık ile birlikte olabilir.
UP darlık damar basısına bağlıysa karakteristik olarak aralıklıdır ve ağrı olduğunda hidronefroz (böbrek içi toplayıcı idrar kanallarında genişleme) vardır. Ağrı yokken inceleme yapılırsa toplayıcı sistem normal görülebilir.
Darlığın derecesine bağlı olarak toplayıcı sistemde değişen düzeylerde genişleme izlenir, şiddetli darlıkta toplayıcı sistemin şekli bozulmuş, böbrek parankimi incelmiştir, idrar stazına bağlı olarak toplayıcı sistem içerisinde taş gelişebilir.
İlk inceleme yöntemi genellikle ultrasondur. Darlığın derecesine bağlı olarak yukarıda bahsedilen bulgular ultrason ile saptanabilir.
Daha sonraki inceleme yöntemi eşlik edebilecek olan vezikoüreteral reflü (VUR) veya vezikoüreteral darlık (VUD) olup olmadığını araştırmak için miksiyon sistoüretrografisidir.
Renal sintigrafi darlık düzeyini ve böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için yapılmalıdır.
Hafif veya orta derecede obstrüksiyon stabil kalmaya yatkındır, 6-12 ay aralarla ultrason ile izlenmelidir. Şiddetli obstrüksiyonlarda tıkanıklığı gidermek amacıyla pyeloplasti operasyonu yapılması gerekir.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.